ONS KOOR

ZANGKOOR HULTHEIM

Kruishoutem

 

Ons koor.

Geschiedenis...

Dinsdagavond 7 april 1998, om 18.30 uur, werd het gemengd koor HULTHEIM geboren. Na een moeilijke dracht waarin Joop enkele malen de "Ronde van Kruishoutem en Zuid-Oost-Vlaanderen" gereden had en zowaar een echte burgeroorlog ontketend had. Op die eerste repetitie verschenen 16 zangers en 1 dirigent. Joop sprak al van een sccces. Vier dagen later stond reeds een eerste optreden op het programma. Er werden 22 stemmen geteld. Joop glunderde bij deze massale opkomst. De start was gegeven. De weken erna groeide de groep aan tot 29 leden. Heden ten dage zijn nog 22 overlevenden van deze pioniers. Op 31/10/2000 telde de groep 49 zingende leden. Het is echter een beetje van komen en gaan. Begin december 2000 waren reeds 62 mensen lid geweest... Van 1 januari 2001 tot 31 december 2004 was een bestuursploeg actief olv voorzitter Baron Bernard della Faille d'Huysse.

 

Na 4 jaar zag de voorzitter af van zijn functie en zijn taak wordt sedert januari 2005 waargenomen door Wim Bartsoen.

 

Sinds januari 2006 is Mohamed Husein voorzitter geworden van ons gemengd koor.

 

Onder impuls van onze dirigent Joop Verzele begon hij een jaar voordien als tenor mee te zingen met het koor. Door zijn blijvende inzet en zijn talent als organisator werd Mohamed al snel tot voorzitter gebombardeerd. Mede door deze capaciteiten heeft hij reeds bewezen dat hij onze groep samen kan houden en echt motiveren om actief deel te nemen aan onze diverse activiteiten.

 

Zijn vuurproef doorstond hij met glans door het samenstellen van een actieve bestuursploeg die bestaat uit 7 personen. Met name zijn dit 1 voorzitter, 1 ondervoorzitter, 1 penningmeester, 1 secretaris en 3 bestuursleden (zie rubriek bestuur).

 

Begin januari 2007 wist hij ook Nokeraar Kristof Callens te motiveren om het ondervoorzitterschap waat te nemen. Kristof heeft zijn strepen reeds verdiend als voorzitter van L'Equino - organisator van een Nationale eventing ( www.lequino.be ). Deze organisatie blijft jaarlijks groeien en mocht vorig jaar 10.000 bezoekers verwelkomen.

Samen met Kristof vormt onze voorzitter een perfecte tandem om ons koor verder te laten ontplooien en in de toekomst te laten groeien.

Sinds januari 2010 is Peter Berlamont voorzitter geworden van ons gemengd koor.

 

Vanaf juli 2017 neemt de Canvas-werkgroep het bestuur over.

 

Hultheim...

De naam van ons koor is een vroegere benaming van Kruishoutem. Deze dateert reeds van het jaar 847. In 1019 werd het Holtheim en in 1174 Crucehoutem.

De koorleider...

Joop Verzele is nooit verlegen om een grap.

 

Joop Verzele werd geboren te Deinze op 19 mei 1972.

 

Op negenjarige leeftijd begon Joop Verzele met zijn muziekstudies aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Deinze (afdeling Kruishoutem), waar hij de notenleercursus heeft afgesloten met de grootste onderscheiding en waar hij piano studeerde bij Mia Decleer.

 

Als achttienjarige trok hij naar het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij de eerste prijs notenleer behaalde met grote onderscheiding. Hij studeerde af in 1993 als leerkracht AMV, regent muzikale opvoeding en graduaat kerkmuziek.

 

Beroepshalve is hij verbonden als leerkracht AMV, samenzang en koor aan de Stedelijke Muziekacademie voor Muziek, Woord en Dans Deinze en de Stedelijke Muziekacademie voor Muziek en Woord Tielt.

 

Als dirigent is hij vooral in de koorwereld actief. In 1990 wilde hij het koorleven te Kruishoutem doen aanspreken bij de kinderen en richt hij het kinderkoor "De Houtekietjes" op. Dit werd een onverwacht succes, zodat enkele jaren later uit deze groep een nieuwe groep werd opgericht: het jeugdkoor "Carpe Diem". Alsof dat nog niet genoeg was, zocht hij naar een alternatief voor volwassenen en richtte in april 1998 het gemengd koor "Hultheim" op. Hij was ook nog dirigent van het koor en het kinderkoor van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Tielt.

 

Zijn eerste stappen als dirigent hafabra heeft hij gezet bij de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia te Kruishoutem waar hij vanaf 1992 de jeugdharmonie dirigeert en als onderdirigent fungeert bij de harmonie zelf. In 1995 werd hij geselecteerd om te dirigeren op de provinciale jeugdmuziekdag, ingericht door het Muziekverbond van Oost-Vlaanderen.